Despre cea mai importantă relație din viața ta
Poate că te întrebi, citind titlul, dacă este vorba de relația cu soțul sau soția, cu fiul sau cu fiica, cu D-zeu…înainte de a răspunde, privește adânc în tine: pe tine cât de mult te iubești?
Poate ca în copilăria ta nu ai avut neapărat un model în familie despre ce înseamnă să te iubești pe tine însăți/însuți. Cu siguranță, însă, ai dobândit de la ai tăi modele de a gândi despre lume și viață, de a acționa și chiar de a simți. Când suntem copii, nu ne punem probleme dacă sunt sau nu în acord cu firea noastră, începem să le chestionăm abia în adolescență, atunci când pe unele le acceptăm, ca fiindu-ne proprii și nouă, iar pe altele le respingem. Ajungem astfel să ne construim caracterul. Uneori, pentru mulți dintre noi, cam aici începe și se sfârșește relația cu noi înșine. Credem că tot ce facem ulterior este rezultatul acestei modelări, a axei noastre valorice. Mergând însă mai departe în relația cu noi înșine, într-un cabinet de terapie însoțit de altcineva sau singuri, accesând etape din cărțile motivaționale, aflăm că cele mai multe din deciziile din viața noastră le adoptăm, de fapt, sub imperiul subconștientului și inconștientului.
Aflăm, de asemenea, despre cum funcționează creierul nostru, despre hărțile noastre mentale de reprezentare a lumii și despre psihogenealogia familiei noastre. Dar cel mai important lucru pe care îl aflăm intrând într-un cabinet de psihoterapie este că cele mai importante instrumente de schimbare a vieții noastre se află tot înlăuntrul nostru, în resurse latente, care zac în profunzimile minții și sufletului nostru, dar de care uitasem sau nu le accesasem poate niciodată.
Psihoterapia dintr-un cabinet cu un terapeut nu este altceva decât o călătorie scurtă sau lungă (în funcție de tipul de problemă sau de terapie ales de client) către sine.
În calitate de terapeut de sorginte cognitiv-comportamentală, am descoperit cât de fascinantă este această călătorie pentru fiecare dintre clienții mei. Vă mărturisesc însă sincer însă că nu toți aleg să meargă până la capăt; unii se tem de ce au descoperit, alții neagă ceea ce ei înșiși pun în cuvinte, alții nu doresc să exploreze mai mult și se centrează pe a rezolva doar un simptom sau o problemă din prezent, și sunt și unii care se opresc după prima ședință, întrucât sperau ca eu să am o baghetă magică sau vreo metodă rapidă, necunoscută de ei, dar existentă pe piață (ca o tastă de computer de genul DELETE sau BACKSPACE), care să fie aplicată chiar în ședința aceea și care să le rezolve problema sau suferința.
Ei bine, metode și tehnici există, sunt foarte numeroase, le-am învățat pe toate în anii mei de formare ca terapeut, dar vă spun că dacă este să existe magie în vreuna, ei bine, atunci ea este dată de mintea clientului, de materialul cu care noi lucrăm, și nu de știința noastră.
Terapeutul este doar un facilitator, un ghid, care te ajută să afli de ce ai ales să mergi pe unele cărări până acum în călătoria vieții tale și de ce te-ai ferit de altele. Mai exact, de ce ai ales un anumit partener de cuplu, cu acele trăsături de personalitate, de ce ai ales o numită carieră, de ce ai ales să faci un copil și nu zece, de ce te simți nefericit sau trist într-o relație, de ce ești furios sau expansiv sau de ce iei decizii radicale sau, dimpotrivă, ești mai tot timpul indecis.
Ce faci după ce afli toate aceste lucruri, ei bine, este tot decizia ta. În funcție de obiectivele terapeutice ce se stabilesc cu terapeutul în primele ședințe, tu decizi dacă folosești sau nu ceea ce ai aflat în terapie despre tine, despre relațiile tale cu ceilalți și despre comportamentul tău.
Dar un lucru foarte important pe care îl află orice om aflat într-o relație terapeutică cu un astfel de facilitator, este următorul: cea mai importantă relație pe care o ai în această viață este relația cu tine. Nu o neglija! Alege să fii bine cu tine!