Articole Motivationale

Invitație la o cafea cu Lise Bourbeau

Știți momentul acela în care ai vrea să ieși cu o prietenă la cafea și nu găsiți niciodată timp, nici tu, nici ea? Cam așa au stat lucrurile cu mine și cu Otilia Pal, o prietenă pe care am cunoscut-o în timpul unor cursuri de dezvoltare personală. Vorbea atunci atât de frumos de Lise Bourbeau și ne povestea de cât de prețios a fost ajutorul autoarei în a răspunde unora dintre întrebările care o frământau într-o perioadă sau alta. Am rugat-o să împărtășescă cu noi, în scris, despre relația ei cu Lise.

            Citind ceea ce a scris, am realizat că uneori întâlnirea cu o scriitoare și cărțile acesteia poate fi la fel de valoroasă ca și întâlnirea cu o prietenă la cafea.

            Așa încât, dacă azi sau săptămâna aceasta nu ați avut timp să vă vedeți cu o prietenă, așa cum nici eu nu am avut timp s-o revăd pe Otilia, aveți aici o invitație de la ea la o intâlnire cu Lise Bourbeau și cărțile acesteia…

Se spune ca raspunsurile apar in viata noastra atunci cand in noi se formuleaza intrebarile.

Intr-un astfel de mod a intrat in viata mea Lise Bourbeau. Incepusem de cateva saptamani un curs de dezvoltare personala care declansa in mine diverse constientizari si ii povesteam unei prietene despre constatarile mele. Cu aceasta ocazie, prietena mea mi-a recomandat una din cartile lui Lise Bourbeau – “Cele 5 rani care ne impiedica sa fim noi insine”.

Aceasta carte a fost primul meu contact cu Lise Bourbeau.

Am descoperit ca rezonez cu teoria ei despre modul in care dimensiunea emotionala impacteaza dimensiunea fizica a unei persoane si am dorit sa aflu mai mult. Nu era prima data cand citeam despre influenta pe care emotiile neprocesate o au asupra corpului fizic, insa acum am aflat ca aspectul fizic, structura corpului, afectiunile si bolile pot fi interpretate ca mesaje transmise de dimensiunea noastra spirituala, Eul nostru superior. Astfel, putem deveni constienti de ranile emotionale pe care le purtam in noi si sa le acceptam. Acceptarea este, dupa constientizare, cel mai important pas catre vindecare sau rezolvarea unei probleme. Cu siguranta ati mai citit acest lucru si in alte articole sau carti: nu ai cum sa rezolvi o problema pana cand nu accepti existenta ei.

Lise Bourbeau si-a inceput activitatea la inceputul anilor ’80 in Quebec, Canada. Desi parea sa fie un om implinit, cu o familie frumoasa si o cariera infloritoare in vanzari, Lise Bourbeau nu era multumita de viata ei. Pornind de la intrebarea “ce ii impiedica pe oameni sa fie fericiti?”, Lise Bourbeau a inceput sa caute raspunsuri si a ajuns sa dezvolte o filozofie de viata numita “Asculta-ti corpul”, care are la baza legatura indisolubila dintre cele 3 dimensiuni ale fiintei umane: fizic, emotional si mental.

A infiintat scoala Asculta-ti corpul, care ofera cursuri si ateliere de dezvoltare personala, a scris 24 de carti si a tinut conferinte in mai mult de 20 de tari, intre care si Romania.

Desi eu am descoperit-o pe Lise Bourbeau prin cartea “Cele 5 rani care ne impiedica sa fim noi insine”, recomandarea mea pentru cei care nu au auzit niciodata de acest autor este sa inceapa cu inceputul.

Prima carte publicata de Lise Bourbeau in 1987 se numeste “Asculta-ti corpul, prietenul tau cel mai bun de pe pamant”. Citind aceasta lucrare, va veti familiariza cu notiunile filozofiei Asculta-ti corpul, precum si cu stilul lui Lise Bourbeau si va veti da seama daca abordarea ei raspunde nevoilor dumneavoastra din acest moment.

Lise Bourbeau scrie intr-o maniera accesibila, foloseste notiuni si exemple usor de inteles si, un lucru foarte important, propune o metoda practica prin exercitii de observare, care ne ajuta sa ajungem la constientizarea de care amintit la inceputul articolului.

Desi sunt obisnuita sa parcurg cartile de dezvoltare personala ca pe orice alta lectura, odata cu Lise Bourbeau am descoperit notiunea de “manual de dezvoltare personala”. Dupa prima carte, am cautat sa descopar si alte titluri ale acestei autoare – “Corpul tau iti spune: Iubeste-te!”, “Vindecarea celor cinci rani”, “Asculta, mananca si inceteaza sa te controlezi”, “Asculta-ti corpul in continuare” – si mi-am dat seama ca, pentru a beneficia cu adevarat de informatia oferita de cartile lui Lise Bourbeau, este necesar sa aprofundez si sa practic exercitiile pe care autoarea le include in fiecare carte.

Fiecare carte in parte este valoroasa si aduce raspunsuri la intrebari pe cat de diferite, pe atat de importante: care este sensul vietii, de ce sunt slab/gras, de ce nu ma pot controla in privinta mancarii, de ce nu reusesc sa am o relatie de cuplu functionala si armonioasa, de ce am boala X sau afectiunea Y, cum sa fac sa fiu fericit etc.

Insa, luate impreuna, cartile lui Lise Bourbeau ne dezvaluie informatii pretioase, pe care autoarea le-a descoperit de-a lungul activitatii sale de pana acum, prin observarea si lucrul individual cu mii de persoane care au reusit sa-si schimbe viata prin metoda Asculta-ti corpul. In ordinea lor cronologica, aceste carti cuprind evolutia acestei metode, pe masura ce autoarea si echipa ei au intrat tot mai mult in profunzimea subiectului reprezentat de fiinta umana.

Inchei cu un fragment din prezentarea cartii “Asculta-ti corpul, prietenul tau cel mai bun de pe pamant” si cu recomandarea calduroasa de a o citi, pentru a vedea daca rezonati cu ideile acestei autoare.

Lise Bourbeau îşi consacră viaţa depăşirii propriilor ei limite şi transmiterii învăţăturii ei celorlalţi, pentru a-i ajuta să ajungă la ceea ce aspirăm cu toţii: bucurie, pace, seninătate, sănătate, împlinirea viselor şi a aspiraţiilor noastre. în acest sens, este foarte important să deveniţi conştienţi de voi înşivă, adică să aveţi experienţa conştientă a ceea ce se întâmplă în voi, la nivel fizic, emoţional, mental şi spiritual. Lise Bourbeau îşi aduce experienţa şi cunoştinţele în sprijinul celor care îşi doresc să îşi dezvolte şi să îşi întărească evoluţia interioară, învăţăturile cuprinse în această carte vă vor oferi mjloacele pentru a face acest lucru.

   Exerciţiile practice descrise la sfârşitul fiecărui capitol vă vor ajuta să deveniţi conştienţi de modul vostru de a vă iubi şi de a-i iubi pe ceilalţi. Dat fiind că veţi culege ceea ce vei semăna, iubind, veţi culege multă iubire!

   Oare nu acesta este lucrul pe care îl căutăm cu toţii pe Pământ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *